Mijn kwaliteiten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: veel mensen vinden het moeilijk om de eigen sterke en zwakke punten in kaart te brengen.

Je bent nu hier: MBO SXiLLs - Wie ben ik - Mijn kwaliteiten

Mijn kwaliteiten

Hoe goed ken jij jezelf?

Vaak is het veel makkelijker om een mening over een ander te vormen. Vraag dus gerust eens iemand die jou goed kent wat hij of zij voor kwaliteiten in jou ziet. Gebruik deze hulpmiddelen en je krijgt je meer inzicht in jezelf.

Maak een lijst
Het FNV heeft bijvoorbeeld 40 competenties op een rij gezet en beknopt beschreven, van stressbestendigheid tot flexibiliteit. Bezit jij die kwaliteiten? Heb jij nog meer talenten en goede eigenschappen? Vind jij jezelf een beginner, gevorderde of expert in die eigenschappen? Leg jouw kwaliteiten vast met behulp van deze oefeningen met voorbeelden van kwaliteiten erbij. Sla het Word document op je eigen PC op en aanvullen maar!
Maak een "CV" Beschrijf je ervaring en verzamel bewijzen over je opleiding, leer- en werkervaringen tot nu toe, zie voorbeeld_cv. Stop de bewijzen in je portfolio. En denk erom: hobby's, vrijwilligerswerk en soortgelijke activiteiten dragen ook bij aan het ontwikkelen van kwaliteiten. Vakkenvuller zijn lijkt een makkie, maar als je chef een botte beer is en je kunt daar goed tegen, is dat wel een teken van stressbestendigheid. Bekijk deze video ook eens.
Maak een SWOT Het voordeel van een SWOT (Strength, Weakness, Opportunity, Threat analyse) is dat je zo ook helder krijgt wat je nog niet zo goed kunt.
Bepaal je LQ Er is altijd veel te doen over IQ en het al dan niet hebben daarvan. Nog veel belangrijker is LQ: je leervermogen. Daar wordt in het hbo een groot beroep op gedaan. Ook na de studie wordt van de hbo-er verwacht dat hij of zij zich blijft ontwikkelen. Breng daarom je LQ profiel in kaart.
Test jezelf Op dit gedeelte van hbo.sxills.nl vind je nog meer gratis tests bijeengebracht. Van leerstijlen tot bijvoorbeeld teamrollen.