Mbo > hbo Saxion

ROC Aventus, ROC Twente en Saxion willen je graag ondersteunen in het proces van al dan niet doorstuderen.
Doel: jouw slagingskans in het hbo te vergroten.

Je bent nu hier: MBO SXiLLs - Mbo > hbo Saxion

Mbo > hbo Saxion

De begeiding is in een aantal fasen verdeeld. Bij al die fasen wordt je ondersteund door een studieloopbaan- of leertrajectbegeleider. Elke fase heeft zijn eigen doel en uitkomsten. Om je te helpen zijn voor een aantal fasen de online hulpmiddelen ontwikkeld, die je op deze site kunt vinden. Bezoek ook het gedeelte over studiekeuze op de Saxion website.

Informeren: 2e/3e jaar mbo
Een geïnformeerd mens telt voor twee. Aan het eind ben je op de hoogte van de verschillen tussen mbo en hbo, de eisen en de mogelijkheden van het hbo-werkveld en de opleidingsroutes. 
Hoe
Zoek de verschillen tussen mbo en hbo uit en bezoek websites, open dagen, of bekijk een opdracht op hbo niveau. Wij hebben de algemene verschillen mbo hbo in ieder geval alvast voor je op een rijtje gezet... meer >>
Uitkomst
Een hoofd vol nieuwe informatie en kennis over het hbo, bij voorkeur ook vastgelegd in een map of Portfolio.
Kiezen: 2e/3e jaar mbo
We helpen je een keuze voor na het mbo te maken die echt bij jou past. Daar kan dus best uitkomen dat je toch werken gaat.
Hoe
Wikken en wegen, plussen en minnen, twijfels onderzoeken. Voor de één een makkie, de ander kan daar wel wat hulp bij gebruiken
Uitkomst
De beslissing om uit te stromen naar werk of door naar het hbo. Een SWOT, persoonlijkkwaliteitenoverzicht of een aangevuld POP.
Uitvoeren: 3e/4e jaar mbo
Je hebt in principe gekozen voor doorstuderen en kunt je nu al voorbereiden op het hbo, zodat je kans op slagen straks groter wordt. Je verzamelt bewijzen voor vrijstellingen en begint met het wegwerken van eventuele achterstanden.
Hoe
Hiervoor worden je verschillende mogelijkheden geboden, variërend van meedoen aan een hbo-studiegroep tot een mbo-stage in een context met hbo-studenten... 
Uitkomst
Een Portfolio met verzamelde bewijzen van beroeps- en ander relevante competenties.
Beoordelen: eind 4e jaar mbo
Je besluit nu definitief of je door wilt gaan met aanmelden.
Hoe
Je hebt nog eens een goed gesprek met een slb-er, je doorloopt de aanmeldingsprocedures.
Uitkomst
Aanmelding bij de gewenste hbo opleiding.
Instromen: 1e jaar hbo
Je eerste dagen als hbo-er, nu is het echt zover! Je wordt nu volledig ondergedompeld en zo nodig werk je nog verder aan hetgeen je in de uitvoeringsfase al begonnen bent. 
Hoe
Je kunt nog steeds extra ondersteuning krijgen binnen dit project van je slb-er. Bijvoorbeeld door te reflecteren op je ervaringen. Wellicht loop je voor sommige vakgebieden een versnelde route en werk je tegelijkertijd nog wat achterstanden weg.
Uitkomst
Propedeuse certificaat.
Doorstromen: jaar 2 en verder hbo
Je bent lekker aan de slag op het hbo.
Hoe
Nu doe je mee aan het reguliere studie/en begeleidingsprogramma. Misschien wil jij je ervaringen wel delen met mbo-ers die nu aan het oriënteren zijn? Of mbo-ers in de uitvoeringsfase begeleiden bij opdrachten of projecten waar zij in meedraaien?
Uitkomst
Een hbo diploma!