Oriënteren

Dus je wilt graag doorstromen?

Je bent nu hier: MBO SXiLLs - Ja, ik wil door - Oriënteren

Oriënteren

Best leuk om te doen!

Wat voor richtingen zijn er dan? Welke vormen hebben die? Wat zijn de eisen? Kun je schuin en recht doorstromen? Wat is het verschil tussen mbo en hbo? Natuurlijk kun je zelf bij de vervolgopleidingen informatie ophalen. Jouw begeleider kan je verder op weg helpen als je dan nog met vragen blijft zitten. Dan blijft natuurlijk nog de vraag, hoe ziet het werkveld er later uit, wat zijn je mogelijkheden, wat wordt er van je gevraagd. Hier zijn een aantal dingen die je kunt doen:

De opleidingen Een aantal mogelijkheden die je daarvoor kunt gebruiken:
  • Het servicecentrum of studentbalie van je eigen school of de hogescholen
  • Vrijwel alle hogeschoolwebsites bieden studiekiezers, test en wijzers, zie bijvoorbeeld de Saxion studiekiezer en studiekeuzetest.
  • Veel hogescholen bieden ook informatie over routes voor mbo-ers, zie Saxion routes
Het werkveld Wat voor werk is er voor de studierichtingen die je aanspreken? Ben je op zoek naar meer verantwoordelijkheid en/ of diepgang? Is dat overal het geval? Of ben je op zoek naar de leaseauto en een vet salaris? Hoe zit het met de werkgelegenheid tegen de tijd dat je afgestudeerd bent? Natuurlijk moet je liefde voor ... ook meespelen, toch is het goed om te weten wat je mogelijkheden en toekomstperspectieven zijn.
  • Op deze site kun je beroepen vinden:www.nationaleberoepengids.nl
  • Zoek vacatures op van de studierichtingen die je aanspreken, zie nationalevacaturebank.nl en intermediair.nl. Bekijk de vereisten. Arceer de trefwoorden die je opvallen. Een voorbeeld hiervan, waarbij de trefwoorden doorlinken naar gerelateerde webpagina's op deze website zie je in de vacature voor een risicomanager op hbo.sxills.nl. Vraag jezelf dan af: spreekt dit type werk mij aan?
  • Op intermediair.nl vind je diverse carrièretools en testen.
  • Vraag je begeleider naar informatie over de werkgelegenheid in jouw regio
Proeven & Ruiken Tal van hogescholen bieden oriënteerders verschillende opties aan. Van open dag en proeflessen tot meeloopdag of stage. Kijk bijvoorbeeld op de Saxion website. Vraag ook bij je begeleider wat de mogelijkheden zijn.