Kiezen

 

Je bent nu hier: MBO SXiLLs - Ja, ik wil door - Kiezen

Kiezen

Bij twijfel nooit inhalen?

Dit najaar studeer ik af aan de opleiding commerciële economie. Ik heb eigenlijk geen flauw idee wat ik wil doen, werken of doorstuderen. In ieder geval geen kantoorbaan of een salesbaan. Als ik vacatures bekijk, denk ik meestal 'niks voor mij'. Ik wil met mensen werken en hen helpen. Maar op welk vlak: geen idee. Kan ik dit uit laten zoeken door een carrière- of loopbaancoach?

Natuurlijk kan dat. Alhoewel je dat niet moet zien als: de coach zoekt het wel even voor me uit en komt met een pasklaar antwoord. Je voert in samenspraak met je coach opdrachten uit, doet tests en zelfassessments. Dezelfde type zaken als op deze website staan. Tijdens zo'n loopbaantraject onderzoek je welke opleidingen het best passen bij jouw motieven, interesses en kwaliteiten. Voor zulke trajecten kun je vaak ook bij de school aankloppen. Bijvoorbeeld bij Saxion studiekeuze advies. (Hier zijn meestal kosten aan verbonden.)

Om te weten wat je de komende jaren wilt doen, moet je dus zelf ook aan de slag. Bedenk: je eigen keuze maken, dat hoeft echt geen keuze te zijn voor de volgende 25 jaar. Als je nu een keuze maakt waarvan je denkt 'dat vind ik over drie jaar nog steeds leuk', dan is dat een goede eerste stap. Heb je alles van de onderdelen 'Wie ben ik' en 'Ja, ik wil door'  al (gedegen) gedaan, en vind je het toch nog moeilijk? Misschien ligt het dan aan je manier van kiezen?
  • Kijk dan eens of dit lijstje van keuzestijlen jou kan helpen om het eens op een andere manier te proberen.
  • En hier kun je je eigen stijl uitvinden met diverse testjes.
  • Op lq.sxills.nl vind je een BeslisWijzer met een aantal strategieën om beslissingen te nemen.
  • Moeite om tussen twee of meer alternatieven te kiezen? Probeer het dan op deze manier.
Als dat allemaal niet helpt, dan is kop of munt misschien een geschikte manier?